dissabte, 22 d’agost del 2015

DIA 10

Steadicam

 El segon aparell tècnic que fabricaré es diu Steadicam. Aquest és un Steadicam professional:

Steadicam Profecional 


El Steadicam és un dels sistemes d'estabilització d'imatge més famosos pel gran resultat que ofereixen i la seva versatilitat. El que aconsegueix el Steadicam és bàsicament donar l'efecte de què la càmera està volant, ja que elimina tota vibració o moviment no desitjat. El Steadicam se sol utilitzar en situacions com preses en què la càmera ja de pujar escales o simplement moure's horitzontalment. Si agaféssim la càmera amb la mà, es notarien les passés però d'aquesta manera sembla que la càmera floti.

Com veiem a la imatge de dalt el Steadicam està format per 3 parts; un arnès, un braç articulat i el Steadicam en si. El braç junt amb el arnès simplement fan que tot el pes recaigui sobre l'esquena en comptes del braç. Jo només construiré el Steadicam, ja que una DSLR com la meva no pesa gaire.

En construiré un de senzill, a l'estil d'aquest:

Steadicam per a càmeras petites


Primer pas: Investigació

El primer pas per construir l'aparell és entendre com funciona, així que m'he informat.

El Steadicam està format per un tub allargat. A sobre hi ha una plataforma per subjectar la càmera. A sota de tot hi ha una base on es posen contrapesos per igualar el pes de dalt (La càmera) i el de sota de manera que el punt de gravetat queda més o menys al centre del tub.

Just a sobre del punt de gravetat se situa un giroscopi enganxat a un maneg. Si deixem el Steadicam quiet, podem moure la maneta tant com vulguem sense que aquest moviment afecti la resta del Steadicam gràcies al giroscopi.

Si el giroscopi estàs al punt de gravetat, és a dir, que hi ha el mateix pes exacte als dos cantons del giroscopi, si ho posem en horitzontal, es quedarà quiet. Com quan aguantem un llapis sobre el dit de forma horitzontal, com que el nostre dit està al punt de gravetat, no cau. Si posem el giroscopi una mica més amunt del punt de gravetat i ho posem en horitzontal, automàticament es posa de forma molt suau a la seva posició vertical a causa del petit pes de més que té a la part de baix. El manillar i la mà es quedaran en la mateixa posició perquè recordem que el giroscopi permet que el moviment del manillar no afecti el Steadicam i viceversa.

Passem a la part útil, sabent tot això, com s'utilitza realment un Steadicam? S'agafa el Steadicam pel manillar i es poden fer tota classe de moviments, endavant enredera, dreta, esquerra, amunt, avall… La qüestió és que el Steadicam es quedarà sempre totalment vertical i totes les vibracions produïdes en caminar seran eliminades gràcies al giroscopi. De forma resumida podríem dir que només es traslladen els moviments verticals i horitzontals, si et tremola la mà, o la gires sobre el seu eix no afectarà.

Per acabar, amb l'altra mà s'agafa suaument amb tres dits el tub, just en el punt de gravetat (Per no afectar gaire al moviment suau). Com que el Steadicam va tan lliure a vegades es pot girar sol o fer moviments no desitjats. Amb aquesta mà evitem que passi.


Segon pas: La construcció

El primer que he construït ha sigut el giroscopi. M'he inspirat amb aquest que he trobat per internet:


Giroscopi fet amb PVC, cargols i un cuixinet


 Al mig hi ha un coixinet que dóna llibertat als moviments circulars enganxat amb dos caragols pel que també té llibertat de moviment circulars horitzontals. EL segon cercle dona llibertat circular vertical.

A la resta del Steadicam, la part superior i la inferior les he construït amb fusta. El tub principal és una barilla de rosca mètrica del 8, ja que és resistent i em permetrà mitjançant la rosca, pujar o baixar el giroscopi si és el cas de què canvi el punt de gravetat (En cas de canviar de càmera o posar accessoris).

Aquest és el resultat final.


 Steadicam fet per mi

 La meva verció del giroscopi


  

1 comentari:

  1. Bones. Ja he estat mirant el teu blog i veig que estas bastant paradet. Ja se lo del Vida perque vaig parlar amb un dels organitzadors. Lo del Vijazz també era bona idea.
    De totes maneres si et serveix de consol, que et diguin que no també forma part del Trec. Nomes la Steadicam que has contruit ja podria ser un Trec, així que calma i posat a treballar. Estaré per l'institut a partir del 2 de setembre. De totes formes et dono aquest mail jorteg43@xtec.cat per si no em trobes. Va nano, mans a la feina i sorpren-me amb alguna cosa que estigui a l'alçada de les teves capacitats. Anims i endavant

    ResponElimina